DE_flag UK_flag SE_flag cookies_logo

Cookies- og privatlivspolitik

info@exodraft.dk
Mailadresse
+45 7010 2234
Telefonnummer
Industrivej 10
DK-5550 LANGESKOV

Beregning på genvinding af spildvarme

Varmegenvinding > Om os > Artikler > Beregning på genvinding af spildvarme

Store industrielle og kommercielle produktionsanlæg bruger meget energi, hvilket resulterer i store mængder udsuget spildvarme. Stigende energipriser har fået virksomheder til at genoverveje deres energiforbrug. Når man udvinder varmen fra den udsugede luft ved hjælp af et varmegenvindingsanlæg, kan det i høj grad reducere energiomkostninger såvel som virksomhedens CO²-udledninger.

Genvindingsanlæg til spildvarme kan nemt efterinstalleres på allerede eksisterende anlæg, de er derfor billigere end en udskiftning af hele varmeanlægget. Dog har genvindingsenheder til spildvarme en tilbagebetalingstid på omkring halvandet år. Når man overvejer at anskaffe et genvindingsanlæg til spildvarme, bør man derfor beregne, hvor meget man kan spare på energiomkostningerne.

For at beregne de potentielle besparelser, skal man tage forskellige faktorer i betragtning. Den følgende tekst beskriver de vigtigste faktorer forbundet med beregning af de omkostninger til varmeenergi, der kan spares ved hjælp af en genvindingsenhed til spildvarme.

Gennemløbshastighed for spildvarmen

Spildvarme eksisterer som regel i form af varm luft, røg eller damp. Derfor er en vigtig faktor gennemløbshastigheden for den udsugede luft. Gennemløbshastigheden angiver den volumen eller mængde af luft, der udsuges, og er afgørende for den potentielle værdi af den udsugede varme. Gennemløbshastigheden afhænger også af det medie, varmen indeholdes i.

Damp eller varm luft indeholder forskellige mængder varme i forhold til volumen. Et medie med en højere temperatur end genvindingsmediet (fx indkommende kold luft) producerer et mere energibesparende resultat. Det vil sige, at jo større forskellen er mellem indgående og udgående medier, desto større energibesparelse via et genvindingsanlæg til spildvarme.

Sluttemperatur

Exodraft-2 (2)

Udtrykket ”sluttemperatur” repræsenterer den laveste temperatur, mediet kan nedkøles til. Hvis mediet er udsuget luft med en temperatur på omkring 190°C, kan det køles ned til omkring 140°C. Det vil sige, at sluttemperaturen afhænger af mediet samt renheden og den oprindelige temperatur af den udsugede luft.

Typen af varmegenvindingsanlæg

Endnu en faktor i beregningen af de potentielle besparelser i varmeenergi via et varmegenvindingsanlæg er selve varmevekslerenheden. Dette afhænger af de specifikke omgivelser, hvor enheden installeres, såvel som enhedstypen og den måde, varmen genvindes på. Et direkte varmegenvindingsanlæg er den billigste mulighed. Men et direkte varmegenvindingsanlæg er meget afhængigt af den placering, hvor det bliver installeret.

Med et direkte varmegenvindingsanlæg placeres en varmeveksler mellem de to indgående luftstrømme, hvor den overfører varmen fra det ene medie til det andet. Endnu en forskel er mellem en passiv eller aktiv varmeveksler. En passiv varmeveksler kræver ikke tilførsel af energi. En aktiv varmeveksler, på den anden side, kræver ekstra energi (fx varmepumpe)

Trendlog-heat-recovery-1000×700

Regnemaskine for varmegenvinding

For at beregne de energiomkostninger, der spares ved hjælp af en genvindingsenhed til spildvarme, skal man tage flere faktorer i betragtning, og beregningen kan blive ret kompliceret. Denne artikel giver dig en oversigt over de vigtigste faktorer, der skal undersøges og måles, før man kan installere et anlæg. Men den bedste mulighed er at lade en ekspert opmåle de lokale forhold og beregne besparelserne.

Exodraft har mange års erfaring med måling af potentielle varmebesparelser og idriftsættelse af varmegenvindingsanlæg i forskellige situationer. Exodraft har udviklet en beregningssoftware kaldet OptiCalcHR™ med det specifikke formål at give dig den mest nøjagtige oversigt over dine nuværende udledninger og mulige energibesparelser.

    Udfyld denne formular, så vi kan beregne dit varmegenvindingspotentiale:

    Hvad påtænker I at anvende den genvundne varme til (du kan vælge flere svarmuligheder)?
    Salg til fjernvarmeforsyningenGenanvendelse i produktionsprocesserLuftgardin og luftvarmeanlægOpvarmning af kontorer & produktionsfaciliteterAbsorptionskølereVarmt vand til badefaciliteterVarmt vand til rengøringAndet